Miere de albine in Iasi
Oferita de Famiia Ipati Constantinescu
Aplicabilitati pt Mierea de albine |
|
|
|
|
|
|
Miere de albine si Produce Apicole in Iasi
prin Familia Ipati Constantinescu
Familia Ipati Constantinescu va ofera o gama larga de sortimente de miere de albine si de produse apicole in Iasi si in tara. Din gama de produse apicole oferite va amintim: miere de albine poliflora, retete personalizate, laptisor de matca, tinctura de propolis, pastura, propolis brut, miere cristalizata, miere poiflora, miere de tei, miere de salcam, polen, fagure, faguri, ceara, miere de rapita, etc
Mierea de albine a fost prima substanta dulce folosita de om, fiind pretuita
īn special de preoti īn cadrul diverselor ritualuri. Exista suficiente marturii
ca īn civilizatiile antice mierea era folosita, printre altele, la prepararea
unei bauturi alcoolice la care se adauga polen si levuri din faguri, īnsa, cele
mai vechi documente referitoare la miere sunt doua fragmente scrise īn limba
sumeriana. De la egipteni au ramas marturii privind modul de recoltare si
folosire a mierii. Babilonenii si diferitele civilizatii stravechi din India si
China, utilizau mierea atāt ca medicament cāt si la ritualuri si ceremonii. Īn
Vechiul Testament gasim scris "miere" de peste 60 ori. Īn Grecia antica s-a
scris mult despre producerea de miere. Hipocrate recomanda mierea pentru
vindecarea unor afectiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) si pentru
tratamentul plagilor. Dioscoride, autorul unei carti īn cinci volume, "De
Materia Medica", trata plagile fistulizate folosind mierea īn aplicatii locale.
Pliniu indica mierea īn asociere cu untura de peste la tratarea ranilor
infectate. Musulmanii foloseau mierea ca un leac bun pentru orice boala.
Folosirea mierii īn alimentatie (ca hrana, bautura, conservant), īn medicina, īn
ritualurile religioase a fost īn continua crestere pāna la descoperirea
zaharului din trestie si sfecla. Īn anul 1871 a fost descoperita invertaza, (o
enzima care grabeste conversia zaharului īn glucoza si fructoza.
Clasificarea Mierei de albine
Dupa provenienta:
- miere de flori, (florala), provenita din prelucrarea nectarului si polenului
cules de albine din florile plantelor melifere,
- miere de mana, (extraflorala), provenita de pe alte parti ale plantei, īn
afara de flori; poate fi de origine animala sau vegetala.
Dupa speciile de plante melifere de la care albinele au adunat nectarul:
- miere monoflora, provenita integral, (sau īn mare parte), din nectarul
florilor unei singure specii: (salcām, tei, floarea soarelui, menta)
- miere poliflora, provenita din prelucrarea unui amestec de nectar de la
florile mai multor specii de plante.
Dupa modul de obtinere:
- īn faguri (se livreaza īn faguri),
- scursa liber din faguri ,
- extrasa cu ajutorul centrifugii ,
- obtinuta prin presarea fagurilor ,
- topita (fagurii sunt īncalziti).
Dupa consistenta:
- lichida (fluida),
- cristalizata (zaharisita).
Dupa culoare:
- incolora, galben-deschisa, aurie, verzuie, bruna sau roscata.
Dupa aroma, diversele sorturi de miere, se apreciaza prin miros si degustare,
indicāndu-se denumirea speciei de plante din care provin.
La clasificare se mai poate lua īn considerare si: compozitia chimica,
puritatea, puterea calorica
Proprietatile fizice ale Mierei de albine
Mierea este un aliment cu gust dulce si parfumat, cu aspect semifluid, vāscos
sau cristalizat si culoare specifica, avānd un continut mare de zaharuri si
substante minerale, vitamine, enzime, acizi organici.
Culoarea. Īn raport cu substantele colorate care se gasesc īn nectar si care
sunt pigmenti vegetali-caroten, clorofila, xantofila- culoarea mierii difera de
la incolor pāna la neagra. La mierea de nectar predomina culoarea galbena.
Mierea strānsa la īnceputul primaverii are o culoare de un galben viu, pāna la
portocaliu. Cu timpul, mierea īsi pierde culoarea initiala, de obicei se īnchide
la culoare, iar īn timpul cristalizarii se deschide.
Compozitia chimica ale Mierei de albine
Exista numerosi factori care influenteaza compozitia chimica a mierii: calitatea
si compozitia materiei prime (nectar sau mana), abundenta acesteia, factorii
climatici, modul de exploatare a albinelor, modul de recoltare, conditionare si
conservare. Mierea obtinuta va avea caractere specifice conditiilor īn care s-a
produs.
Elementele care intra īn compozitia mierii pot fi īmpartite īn trei grupe: apa,
substante zaharoase, substante nezaharoase.
Utilizari si aplicabilitati ale mierei de albine
Prin calitatile sale nutritive este considerata un aliment de mare valoare īn
hrana oamenilor de toate vārstele, avānd utilizari largi īn dietetica si
terapeutica.
Mierea este foarte des folosita īn alimentatie, īn bucatarie sau ca medicament,
fiind de medicina populara foarte apreciata. De asemenea are importante
aplicatii īn alimentatia artificiala, īn alimentatia pre- si post-operatorie, īn
pediatrie si ginecologie
Valoarea alimentara si dietetica a mierii de albine
Valoarea alimentara a mierii consta īn primul rānd īn bogatia ei īn zaharuri
(70-80%), din acest punct de vedere, fiind un aliment energetic prin excelenta.
Majoritatea zaharurilor din miere sunt zaharuri simple, (glucoza si fructoza),
care nu mai necesita o prelucrare speciala prin digestie, fiind direct asimilate
si arse complet, pāna la stadiul de bioxid de carbon si apa, eliberānd energie
īn toate etapele de descompunere prin care trec. Un gram de zaharuri din miere
elibereaza ca si zaharul de sfecla: 4,1 calorii, dar (spre deosebire de zahar),
aceasta energie este pusa īn totalitate la dispozitia organismului, astfel ca
mierea este un aliment usor asimilat si digerabil. Deosebirea esentiala a mierii
de albine de zaharul comercial consta īn continutul sau ridicat īn unele
substante nezaharoase (microelemente, enzime, acizi organici si vitamine), care
īsi exercita efectul pozitiv atāt prin actiunea de reglare a unor functii
importante ale organismului, dar si contribuind la
conferirea calitatilor gustative specifice ("gust de miere"). Atāt aspectul,
culoarea, consistenta si gustul fac din miere un aliment mult apreciat, dar mai
ales aroma sa specifica, datorita continutului īn uleiuri eterice (volatile),
parfumul mierii fiind identic cu parfumul florilor din care provine..
Valoarea terapeutica a mierii de albine
Mierea de albine nu are doar calitati nutritive ci, īn urma studiilor, s-a
demonstrat ca are si o actiune terapeutica eficienta, ce se exercita atāt asupra
afectiunilor digestive, cāt si īn afectiunile hepato-biliare, cardio-vasculare,
respiratorii, afectiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, īn bolile
de nutritie si cele infectioase, īn afectiunile sanguine si īn cele cutanate.
Cu toate calitatile sale pretioase, mierea are si contraindicatii pentru
pacientii care sufera de obezitate, diabet zaharat, tulburari glicoregulatorii,
insuficienta pancreatica exocrina si pentru pacientii gastrectomizati, cāt si īn
anumite tulburari alergice.
Indicatiile apiterapice vor fi facute numai de catre medicul specialist, ca la
orice medicament, iar tratamentele vor fi aplicate sub directa sa supraveghere,
avāndu-se īn vedere actiunile farmaco-fiziologice generale si specifice ale
produsului apiterapic, starea pacientului si evolutia bolii.
Mai multe detalii gasiti pe
WikiPedia
Tags: miere, miere de albine, miere poliflora, retete, personalizate, laptisor, matca, tinctura, propolis, pastura, brut, albine, miere cristalizata, poiflora, tei, salcam, cristalizata, polen, fagure, faguri, ceara, rapita, miere rapita, miere tei, miere salcam, comanda, comenzi, la, domiciliu, livrare, iasi, budai, podu, iloaiei, Ipati, constantinescu, cornelia, vlad, iuliu, producator, autorizat, borcan, naturala, bio, spa, tratament, ceai, catifelare, tratament, leacstup, stupi, imagini, natural
Toate drepturile sunt rezervate Ipati Constantinescu Iuliu Vlad * Reg. Comert F-22/330/2009, CUI 25087160
Realizat si promovat de EuroMarket.ro
ANPC: 021/9551